Ceglédi Végzős Diákok figyelem!

Közeledik a Szalagavató Bálok ideje.

Bővebben...

Mióta Ádámot és Évát száműzték a paradicsomból és az édeni fügefalevél már nem biztosított kellő védelmet, az ember állatok bőréből, szőréből majd valamivel később növényi szálakból volt kénytelen ruhadarabokat készíteni teste épségének megóvása érdekében.A ruházkodás történelme ókortól napjainkig, óriási fejlődésen ment keresztül. Míg egykor elsősorban a védelem volt a főszerep, kicsit később már a társadalmi és anyagi különbségek hangsúlyozása vált fontossá.


Az egyiptomi nők altestüket eltakaró kendőt hordtak és csak a felsőbb rétegek kiváltsága lehetett a felsőtest eltakarása. A férfiak viseletében a redőzés sűrűsége mutatta a magasabb osztályhoz tartozást. Ez az úgynevezett sentit volt egyedüli ruházatuk és hasonlóképpen, mint a nőknél felsőtestüket szabadon hagyták.


A görögök ruhája bő, szellős derékban övvel megfogott ennek következtében szépen redőzött textília volt. A ruhák hosszát és redőzését, öv használatát számos módon kombinálták a társadalmi hovatartozástól függően.


Az ókori rómaiak viselete nagyon hasonlított a görögökére némi színbeli eltéréstől eltekintve. Itt a színen kívül a díszítésből lehetett a rangra következtetni. Az idő előrehaladtával egyre jobban foglalkoztatta az embereket a divat.


A rokokó idejében valóságos öltözködés mánia tombolt. Ekkor jelenik meg először a divat követés fogalma, ami szinte kötelező érvénnyel bír. Tehát a divatos öltözék alapkövetelménnyé válik. Az 1714-es évekre a szabók gondolata már az újdonságok kitalálása körül forog az egyszerű varrás helyett.


A rokokó térhódítását nagymértékben segítette elő a divatgyűjtemények nyomdai sokszorosítása. A rokokó vezeti be az aszimmetrikus formákat, mely kerüli a vízszintest az egyenest és a derékszöget.


XV. Lajos idejében már a több alsószoknyás krinolin hódított, ami kellő mértékben adott hangsúlyt a női csípőnek. Ebben az időben gyökerezik a ma is kedvelt fűző, valamint a kalapcsat, vállkendők, finom csipkék, a legyező és egyéb kiegészítők. Az alsóbb rétegekre is nagy hatást gyakorolt a divat ez által megjelennek az első utánzatok.


Forrás: adivatnagyajai.repeta.hu

Módosítás: ( 2010. február 22. hétfő, 09:34 )