Ceglédi Végzős Diákok figyelem!

Közeledik a Szalagavató Bálok ideje.

Bővebben...

Manapság már nemigen látunk nőket kalapban felszállni a villamosra, buszra vagy a metróra. Pedig pár évtizede szinte senki sem lépett ki lakása ajtaján eme kiegészítő nélkül.

Ha sétálunk a belvárosban és meglátunk egy kalapos nőt, sok minden átfuthat az agyunkon: Milyen elegáns! Milyen feltűnő! Milyen egyedi! Tehát: egyedi. Sokan szeretnének ugyanis egyediek lenni ebben a világban, ahol már annyira hasonló stílusban öltöznek nők és férfiak, hogy az egyéniségük sokszor háttérbe szorul.

Aztán lehet, hogy eszünkbe jut, miért is visel valaki kalapot? Mi is a rendeltetése? Hiszen elsődleges célja az volt, hogy megvédjen minket az időjárás viszontagságai ellen: a tűző naptól, az esőtől, a hótól, széltől.

Régen csupán a férfiak hordtak kalapot, kivéve Erdélyben, ahol megjelentek a női fejfedők is. Sőt! 1813-ban helytartótanácsi rendelet szabályozta a kalapkarima méretét: 8 hüvelyknél szélesebb nem lehetett.

Ha esetleg neked is van otthon porosodó kalapod, amit már rég nem vettél fel, érdemes felfrissítened és használatba venned!

Nézzük, milyen „alapszabályok” vonatkoznak a kalap viselésére:

1. Mindig győződj meg róla, hogy az a kalap, amit kiválasztottál jól áll-e neked: ha finomabb arcvonásokkal rendelkezel, akkor hordj finomabb anyagból készülteket, amelyek lekerekített formájúak. Ha viszont arcvonásaid erősebbek, akkor laposabb tetejű, egyenes fazonú fejfedőket válassz.

2. Figyelj arra, hogy az öltözékeddel harmonizáljon a választott fejfedő, hiszen amennyire fel tudja dobni a megjelenést, úgy el is tudja rontani az összképet.

3. Fordíts figyelmet arra, hogy a kalap, mint kiegészítő, ne a legmeghatározóbb legyen az öltözékedben. Egyszerűen csak egészítse ki azt!

4. Figyelj arra, hogy alkalomhoz illő kalapot válassz.

5. A hajhossz sem elhanyagolható egy kalap kiválasztásakor: elegáns, alkalmi kalaphoz a rövidebb haj megy a legjobban, de akkor se ess kétségbe, ha hosszú a hajad, egyszerűen csak tűzd fel. A kalapviseléshez legjobb a félhosszú haj.

6. A kalap mindig legyen stabil a fejeden, jól tudj benne mozogni, ne kelljen attól tartani, hogy a következő lépésnél elrepül a fejedről, és kergetheted a városon keresztül.

7. Mindig a szemöldöködig húzd le a fejfedőt, így a legelegánsabb.

8. A kalap olyasmi, mint a magas sarkú cipő: kiegyenesít, magasabbnak mutat és nem utolsósorban önbizalmat ad

Forrás: maskeppmintmasok.hu