Ceglédi Végzős Diákok figyelem!

Közeledik a Szalagavató Bálok ideje.

Bővebben...

Brit vegyészek és divattervezők együttműködésének gyümölcse az egyetlen, megismételhetetlen alkalomra szóló, vízben zselévé szétfolyó estélyi ruha, aminek bemutatásával alkotói tulajdonképpen egy újfajta, igazán környezetbarát csomagolóanyagra szeretnék felhívni a figyelmet.

 

 

A ruha anyagát átlátszó polimerből (polivinil alkoholból) kötik, amiből a mosópor adagoló zacskókat is szokták készíteni - derült ki az utro.ru elnevezésű hírportálon megjelent tudósításból. A ruha vízben feloldódik, de az oldódási folyamat nem túl gyors, a ruhák egy izzasztó partit is kiállnak.

 

Tony Ryan a sheffieldi egyetem vegyész professzora és a sokszoros díjnyertes ruhatervező, Helen Storey, az Ulster Egyetem munkatársa még csak őszre tervezik az igazi látványosságot, de már megkezdődött a hangulatkeltés. A Daily Telegraph brit hírlap riportot készített a feltalálókkal, és az orosz férfimagazinok azóta egymással versengve gondolják tovább a találmány lehetséges alkalmazásának részleteit.

 

Ryan professzor azzal keltette fel a divattervező figyelmét, hogy a BBC rádióállomásnak elmesélte: olyan műanyag flakont tud készíteni, amit meg lehet főzni és az a forró vízben zselévé olvad. A zseléből újra flakonokat lehet készíteni, de ha kidobják, a környezetbarát anyaggal akkor sem lesz semmi baj, lehűtés után még a virágmag is szépen kicsírázik benne. A vegyületet már a gyakorlatban is használják, a zacskós tea mintájára előre adagolt mosóport csomagolnak belé.

 

A tervezett bemutatón nyolc virágmintás ruhát mutatnak be, melyeket végül hatalmas akváriumba merítenek, ahol feloldódnak. Külön attrakció lesz, hogy a ruhákat díszítő, kémiailag aktív festékekkel festett szép virágok a feloldódás során önálló életet fognak élni, és élőlényként kergetik majd egymást az akváriumban. A dolog azért lehetséges, mert a festékek anyaga a vízben pozitív illetve negatív ionokká alakul, így a színek taszítják vagy vonzzák egymást. A minták úgy viselkednek majd, mint az állatok, a csillag alakú virágok egyenesen táncra perdülnek.

 

Ryan professzor emlékeztetett arra, hogy egy ember élete során 20 tonna csomagoló anyagot dob el, és a látványos divatbemutatóval erre a problémára szeretnék felhívni a figyelmet, a gyönyörű virágmintás ruhák metaforaként szimbolizálják majd korunk pazarló társadalmát.

 

Forrás: transindex.ro

Módosítás: ( 2010. február 08. hétfő, 09:09 )