Tisztelt Vásárlóink!
Ha a Sciennet-tel vásárol és regisztrál, a saját készítésű termékeink árából 6.5% visszajár.

Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.

Brit vegyészek és divattervezők együttműködésének gyümölcse az egyetlen, megismételhetetlen alkalomra szóló, vízben zselévé szétfolyó estélyi ruha, aminek bemutatásával alkotói tulajdonképpen egy újfajta, igazán környezetbarát csomagolóanyagra szeretnék felhívni a figyelmet.

 

 

A ruha anyagát átlátszó polimerből (polivinil alkoholból) kötik, amiből a mosópor adagoló zacskókat is szokták készíteni - derült ki az utro.ru elnevezésű hírportálon megjelent tudósításból. A ruha vízben feloldódik, de az oldódási folyamat nem túl gyors, a ruhák egy izzasztó partit is kiállnak.

 

Tony Ryan a sheffieldi egyetem vegyész professzora és a sokszoros díjnyertes ruhatervező, Helen Storey, az Ulster Egyetem munkatársa még csak őszre tervezik az igazi látványosságot, de már megkezdődött a hangulatkeltés. A Daily Telegraph brit hírlap riportot készített a feltalálókkal, és az orosz férfimagazinok azóta egymással versengve gondolják tovább a találmány lehetséges alkalmazásának részleteit.

 

Ryan professzor azzal keltette fel a divattervező figyelmét, hogy a BBC rádióállomásnak elmesélte: olyan műanyag flakont tud készíteni, amit meg lehet főzni és az a forró vízben zselévé olvad. A zseléből újra flakonokat lehet készíteni, de ha kidobják, a környezetbarát anyaggal akkor sem lesz semmi baj, lehűtés után még a virágmag is szépen kicsírázik benne. A vegyületet már a gyakorlatban is használják, a zacskós tea mintájára előre adagolt mosóport csomagolnak belé.

 

A tervezett bemutatón nyolc virágmintás ruhát mutatnak be, melyeket végül hatalmas akváriumba merítenek, ahol feloldódnak. Külön attrakció lesz, hogy a ruhákat díszítő, kémiailag aktív festékekkel festett szép virágok a feloldódás során önálló életet fognak élni, és élőlényként kergetik majd egymást az akváriumban. A dolog azért lehetséges, mert a festékek anyaga a vízben pozitív illetve negatív ionokká alakul, így a színek taszítják vagy vonzzák egymást. A minták úgy viselkednek majd, mint az állatok, a csillag alakú virágok egyenesen táncra perdülnek.

 

Ryan professzor emlékeztetett arra, hogy egy ember élete során 20 tonna csomagoló anyagot dob el, és a látványos divatbemutatóval erre a problémára szeretnék felhívni a figyelmet, a gyönyörű virágmintás ruhák metaforaként szimbolizálják majd korunk pazarló társadalmát.

 

Forrás: transindex.ro

Módosítás: ( 2010. február 08. hétfő, 09:09 )

Esküvő rovat
Forgalmazzuk

Elfogadjuk