Ceglédi Végzős Diákok figyelem!

Közeledik a Szalagavató Bálok ideje.

Bővebben...
A test fontos kelléke a divatnak. Életet visz a ruhába. Persze csak akkor, ha a test tulajdonosa szereti formáját, vállalja alakját. Ilyenkor a tucat darab is életre kel, tükrözve viselője egyéniségét. A tipizált formák világában csak az egyéniség színesítheti korunk uniformizált, általános igények szerint megfogalmazott modelljeit. A legszebb ruhadarab is csak műtárgy marad személyiség nélkül. Személyisége pedig mindenkinek van, s ez nem kilók függvénye.

A szépség amúgy is szubjektív és változó fogalom. Az a szép, amit annak látunk, de hány kor és figyelő szempár fogalmazta már újra és újra a szépség fogalmát. A ma formásnak tartott női idomokkal a XVI. század híres olasz festője, Correggio nem tudott volna mit kezdeni. És nemcsak számára jelenik meg Vénusz, az isteni nő telt idomokkal, gömbölyű formákkal. Mi most maradjunk az egyénre szabott, saját szépségünknél, és célunk legyen az, hogy érezzük jól magunkat a saját bőrünkben. S mint Churchill angol politikus vallotta: "Amit nem adott meg az Isten, azt megadhatja a szabó." Azt akard magadnak, ami neked áll jól és nem másnak!

Senki sem született tökéletes szépséggel, de mindenkiben lehet valami szépet találni. Akkor tesszük a legfőbb jót magunknak, ha elfogadjuk és megszeretjük az ideálisnak tartott méretektől eltérő formáinkat. Feladat: a születési adottság előnyeinek hangsúlyozása, hibáinak korrigálása. Ha szeretjük magunkat, akkor nem csapjuk be magunkat és nem hunyjuk be önkritikus szemünket a tükör előtt. A tükör kéretlenül is sok mindent megmutat, s ez gyakran hasznosabb, mint amit látni szeretnénk. Ami szép rajtunk, azt éppúgy észre kell vennünk, mint ami kevésbé az. Az önismeret felé tett lépések csak akkor fájdalmasak, ha ellenszegülünk az élet változásaival együtt járó folyamatainak. Töröljük tudatunk szótárából: "én ilyen vagyok és kész", "ezt szoktam meg", "nekem csak ez meg ez áll jól"! Ha citromot kapsz, csinálj belőle limonádét! Aki elfogadja vele született alkati adottságait, az szépnek látja a világot is.

Az ápolt, harmonikus megjelenést a mindenkori divat és az egyénre szabott öltözködés egyensúlya adja. Ezt mindenkinek saját magának kell megteremtenie. Hogy megtanuljuk, mit mivel és hogyan viseljünk, az mindenki előtt nyitott. Akit pedig a sors nem áldott meg tökéletességgel annak kötelessége is. Ez csak az egyik érv a tudatos öltözködés mellett. A másik fontos üzenete öltözetünknek, a harmónia. A ruházat visszahat viselőjére. Ha valakin már a megjelenésében tükröződik a harmónia, az külsőleg és belsőleg is magabiztosabb; s ez egy cseppet sem elhanyagolható szempont a túlsúlyos egyéniségek számára. Használjuk ki az öltözködés segítő erejét, üzenjünk általa kiegyensúlyozottságunkról, egyenrangúságunkról, életerőnkről és életszeretetünkről.

A szín és az alak is a lélek megnyilatkozási formája. A legfontosabb, megtalálni az alkatunknak legmegfelelőbb öltözködési stílust. Ha ez sikerül, akkor nem nevetségesek, hanem divatosak leszünk. Hogy mi áll nekünk jól, annak két meghatározója a test formája és aránya. A testformát a csontozat és az azt körülvevő izomzat, a testarányt a fejbúb és talp közötti tömegeloszlás határozza meg. Mindkettő velünk született adottság. Néhány plusz kiló nem változtat jellegünkön. Néhány, az arányokat egyensúlyozó trükkel a legtöbb alkati probléma megoldható. Amelyik testrészünk aránytalan, azt nem szabad hangsúlyossá tenni. Amit pedig nem lehet ellensúlyozni, azt el kell rejteni. A tökéletesség nagyon ritka, a külső szemlélőből mégis ezt a hatást válthatjuk ki, ha ügyesen varázsoljuk el hiányosságainkat.

A gömbölyű női alkat sohasem megy ki a divatból, de a has hangsúlyossága ront a varázslaton. Erre a legjobb orvosság kétségtelenül egy kis torna és a visszafogott "nassolás". Amíg ezek nem hoznak szemmel látható eredményt, fordulhatunk az öltözködés trükkjeihez. A figyelmet az arcra, a nyakra, a lábakra kell terelni. Válasszunk ehhez színében, megjelenésében feltűnő ékszereket, bizsukat, sálakat, kendőket, cipőket. Az övet iktassuk ki a kelléktárból. A cipő mindig legyen sarkos és lehetőleg magas sarkú, ami a test tartására előnyösen hat. A színében, minőségében igényesen megválasztott kellékek a telt alkat harmonikus megjelenésének egyik kulcsa.

Nemcsak az alapruhatár darabja a blézer, hanem az egysoros, három gombos blézer, csípőig érő fazonnal igen előnyös viselet. Finom gyapjú anyaga legyen halszálkás, apró kockás vagy vékony hosszanti csíkozású. Minden olyan ruhafazon előnyös, amelyik nem szabott derékvonalban, nem igényel övet és nem feszül. Legyen a ruha vonalvezetése kissé bővülő harangszabású vagy zsákruha fazonú. Jó megoldás az egysoros gombolás. A vékony, laza szövésű kismintás anyagok, a szigorú kötöttségektől mentes, laza szabásvonalak a kényelmet és a hordhatóságot szolgálják. A keskeny csípőjűek (galamb alkatúak) választhatják az ún. "charleston" stílust, amely ráncoltan rakott bő felsőt takar, csípő alatti behúzással. Minden olyan szoknyafazont kerülni kell, amelyik derékban túlzottan húzott és erőteljesebbé teszi a sziluettet. Előnytelen a pliszírozás, a magasított derék, az áthajtott fazon. Fontos a szoknya viselési módja! Soha ne legyen a szoknya derekába betűrve vastag anyagú blúz. A felső érjen legalább a pocak középvonaláig, s ha a lábak nem rövidek, leérhet a fenékvonal aljáig. Tilos a sztrecs anyag, a szűk szabásvonal! Fontos! A réteges öltözködéssel szinte gyerekjáték eltüntetni az alkati problémát. A könnyű anyagok lágy esésükkel puhán körülölelik a telt formát, harmonizálva az alkati torzulásokat. Előnyös a szoknya-blúz összeállítás hosszított fazonú; be nem gombolt mellénnyel, kardigánnal, blézerrel. Egy szép dekoltázs és figyelemre méltó kiegészítők a figyelmet lekötik.

 

Forrás: molett.net

Módosítás: ( 2009. november 30. hétfő, 08:31 )